Το πολιτικό τζάκι του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και η Β' Εθνοσυνέλευση του Άστρους

Τετ, 31/01/2024 - 18:59
Image

Πρόσφατα παραιτήθηκε από το αξίωμά του ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γόνος μιας από τις πιο παλιές πολιτικές οικογένειες της χώρας. Η πρώτη φορά που το επίθετο Βαρβιτσιώτης εντοπίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πριν από 180 χρόνια και συγκεκριμένα στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές της Ελλάδας το 1844. Ανάμεσα σε όσους εκλέχτηκαν είναι και το όνομα του Πέτρου Βαρβιτσιώτη, βουλευτή Λακωνίας από το χωριό Βαρβίτσα του Δήμου Σπάρτης (δείτε ΕΔΩ).

 

Πρόγονος της οικογένειας Βαρβιτσιώτη, ο Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης, είχε παίξει σημαίνοντα ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Ο Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης (γνωστός κι ως Καπετάν Ζαχαριάς) γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1759 στο ορεινό χωριό Βαρβίτσα (Μπαρμπίτσα) και έδρασε κυρίως στη Μάνη. Καταγόταν από μεγάλη κλέφτικη οικογένεια του Μοριά και το πραγματικό του όνομα ήταν Ζαχαριάς Παντελεάκος. Ο Καπετάν Ζαχαριάς ήταν ένας από τους μεγάλους προδρόμους του 1821 και γύρω από το πρόσωπό του αναπτύχθηκε ένας θρύλος. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι ιστορικοί που τον παρουσιάζουν ως αρχηγό ομοσπονδίας αρματολών στην Πελοπόννησο. Δολοφονήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1805 στα Τσέρια από ανθρώπους του Μούρτζινου, στον πύργο του κουμπάρου του, Κουκέα. Συγκεκριμένα, καθώς ανέβαινε τη σκάλα, τρεις άντρες τον πυροβόλησαν με «τρομπόνια» (ναυτικά τουφέκια) σκοτώνοντάς τον ακαριαία, ενώ στη συνέχεια, ο κουμπάρος του Κουκέας, μετέφερε το κεφάλι του στη Τριπολιτσά (δείτε ΕΔΩ).

Είναι ο πρώτος από την οικογένεια Βαρβιτσιώτη που εκλέγεται και αυτός που ξεκινάει ουσιαστικά τη «δυναστεία» στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία έφτασε μέχρι τις μέρες μας με τελευταίο εκπρόσωπο τον μέχρι πρότινος βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Σταύρος Παπαντωνίου στη στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής», αναφέρεται και σε έναν Μπαρμπιτσιώτη, συγγενή του Ζαχαριά, που είχε λάβει μέρος στην Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας. Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρει: 

Με αφορμή την παραίτηση Βαρβιτσιώτη από τα βουλευτικά έδρανα, υπήρχαν αναφορές στον πρώτο βουλευτή της οικογένειας, τον Πέτρο Βαρβιτσιώτη, το 1844, καθώς οι Μπαρμπιτσιώτηδες είναι από τα πιο παλιά πολιτικά τζάκια της χώρας. Για τους λάτρεις της Ιστορίας, να πούμε ότι η πολιτική παρουσία της οικογένειας στα ελληνικά δρώμενα ξεκινάει ακόμη πιο πίσω, από την Εθνοσυνέλευση του Αστρους το 1823, όπου συμμετείχε ως μέλος ένας Μπαρμπιτσιώτης, συγγενής του Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, καπετάνιου την περίοδο της τουρκοκρατίας με μεγάλη δράση στον Μοριά. Αρα, μιλάμε για ένα τζάκι δύο αιώνων (δείτε ΕΔΩ).

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio