Ημερίδα με θέμα «Οι μέλισσες στην Πελοπόννησο: Πολυπληθείς, αλλά άγνωστες, ανεκτίμητες, μα κινδυνεύουσες» στο Άστρος

Πέμ, 11/04/2024 - 10:15
Image
Το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου για τη διεξαγωγή ενημερωτικού σεμιναρίου με θέμα
 
Οι μέλισσες στην Πελοπόννησο
πολυπληθείς, αλλά άγνωστες
ανεκτίμητες, μα κινδυνεύουσες
 
Ένα διήμερο ενημερωτικό σεμινάριο για το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή (π.χ. αγρότες, μελισσοκόμους, γεωπόνους, απασχολούμενους στον αγρο-διατροφικό τομέα κ.λπ.) και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά με τις άγριες μέλισσες και τα άλλα έντομα επικονιαστές, καθώς και ενδιαφερόμενους πολίτες, θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους.
 
Θέμα του σεμιναρίου, το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου “LIFE4Pollinators (LIFE18 GIE/IT/000755)”, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου υπό την αιγίδα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., είναι: «Οι μέλισσες στην Πελοπόννησο: πολυπληθείς, αλλά άγνωστες – ανεκτίμητες, μα κινδυνεύουσες».
 
Με τρόπο εκλαϊκευμένο, το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στην κατανόηση της σπουδαιότητας των επικονιαστών (μέλισσες, σφήκες, μύγες, σκαθάρια, πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες) στα φυσικά και αγρο-οικοσυστήματα, καθώς και στις επιπτώσεις από τη μείωσή τους παγκοσμίως και στη χώρα μας. Θα τονιστεί η σημασία των φυσικών πάρκων για την επικονίαση, αλλά και οι απειλές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι επικονιαστές μέσα στις προστατευόμενες περιοχές. Παράλληλα, θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Σε τί αφορά η φιλική προς τους επικονιαστές διαχείριση, ειδικότερα μέσα στις προστατευόμενες περιοχές;», «Πώς η μείωση των επικονιαστών μπορεί να επηρεάσει αρκετά από τα βασικά προϊόντα διατροφής μας;» και «Ποιες καλές πρακτικές στον αγρο-διατροφικό τομέα θα πρέπει να εφαρμόζονται για την προστασία και τη διατήρηση των επικονιαστών;». Τέλος, η απογευματινή συνεδρία της 18ης Απρίλιου θα στοχεύει ειδικότερα σε εφαρμοστικά θέματα επικονίασης που απασχολούν γεωργούς, μελισσοκόμους, κ.λπ.
 
Το σεμινάριο αποτελεί μέρος των δράσεων του Ευρωπαϊκού έργου “LIFE4Pollinators (LIFE18 GIE/IT/000755) – Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο” που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους επικονιαστές, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να καταρτιστούν σε θέματα διατήρησης και προστασίας αυτών των τόσο σημαντικών για τη ζωή εντόμων από ειδικούς επιστήμονες.
 
Το έργο “LIFE4Pollinators (LIFE18 GIE/IT/000755) – Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο” υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2019 με συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και εταίρους από την Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία. Σκοπός του έργου είναι η εκλαϊκευμένη μεταφορά επιστημονικής γνώσης σχετικά με τους επικονιαστές σε διάφορους αποδέκτες, στοχεύοντας στη βελτίωση της διατήρησης των εντόμων επικονιαστών και των εντομόφιλων φυτών στην περιοχή της Μεσογείου.
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου #LIFE4Pollinators
 
Πληροφορίες για το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
 
Το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας υποστηρίζει πολύπλευρες ακαδημαϊκές δραστηριότητες στους επιστημονικούς τομείς της βιογεωγραφίας, της οικολογίας, καθώς και της διατήρησης της φύσης και των πόρων της. Παράλληλα, το Εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα, συμμετέχοντας στη διάδοση της γνώσης και σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Αποτελεί μια ενεργή εκπαιδευτική μονάδα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και για τους επιστημονικούς συνεργάτες σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, καθώς και πόλο έλξης για ερευνητές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω της τεχνογνωσίας σε πολύπλευρα θέματα και των υποδομών του (π.χ. βιογεωγραφία άγριων μελισσών, οικολογία επικονίασης, αναβαθμίδες, αλυκές, Μελισσοθήκη Αιγαίου, μελισσοκομία).
 
Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
 
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Αθανασία Χρόνη | Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
E: achroni@geo.aegean.gr & life4pollinators@aegean.gr
T: 22510 36423
Κατερίνα Πανταζή | Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου
Ε: e.pantazi@necca.gov.gr
Τ: 27550 22021

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio