Oνοματοδοσία της κεντρικής πλατείας του Αρκαδικού Χωριού σε «Πλατεία απόδημων Αρκάδων»

Πέμ, 07/03/2024 - 11:58
Image

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Βόρειας Κυνουρίας εγκρίθηκε το αίτημα για την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας του Αρκαδικού Χωριού της Κοινότητας Αγίου Ανδρέα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε «Πλατεία Απόδημων Αρκάδων», προς τιμής όλων των απόδημων Αρκάδων.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο ενδέκατο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έδωσε το λόγο στον εισηγητή κ. Κόλλια Δημήτριο – Αντιδήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας  ο οποίος είπε τα παρακάτω :

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, κατέθεσε την παρακάτω εισήγηση για το θέμα αυτό : Με την από 04.11.2022 αίτημα του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού-Ναυτικού Συλλόγου Αρκαδικού Χωριού ΡΕΠΟΝΤΙΝΑ, ζητείται η ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας του Αρκαδικού Χωριού σε «ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ», προς τιμής όλων των πόδημων ακάδων.

Το συμβούλιο της Κοινότητας Αγίου Ανδρέα, με την υπ’ αριθμό 12/2022 απόφασή του, συμφώνησε ομόφωνα με την ανωτέρω πρόταση.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.3463/06, όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν.4071/12, προβλέπεται ότι:

«Η ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του οικείου συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας και σύμφωνη γνώμη επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν:

α. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Διοικητικού- Οικονομικού ή ο προϊστάμενος του Τμήματος Προσωπικού ή ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικού- Οικονομικού Βορείου Αιγαίου ή Νοτίου Αιγαίου, ως Πρόεδρος.

β. Δύο εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από την Εκτελεστική Επιτροπή της.

γ. Δύο καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ 02, οι οποίοι ορίζονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. H Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε επίπεδο νομού. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι είναι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του κλάδου ΠΕ Διοικητικού. Η

μετονομασία επιτρέπεται, για εξαιρετικούς λόγους και γίνεται με την ίδια διαδικασία.»

Επιπλέον, σύμφωνα με την Εγκύκλιο Νο.6 (αρ. πρωτ. 8257/03.02.2020) του Υπουργείου Εσωτερικών, η γνώμη που παρέχεται από το γνωμοδοτικό όργανο (δηλαδή την Επιτροπή Ονοματοδοσίας Οδών) χαρακτηρίζεται εκ του νόμου σύμφωνη και επομένως το αποφασίζουν όργανο, ήτοι το δημοτικό συμβούλιο, δεσμεύεται, ως προς το περιεχόμενο αυτής, με την έννοια ότι δεν μπορεί να ενεργήσει κατά τρόπο διαφορετικό από αυτόν που του υποδεικνύεται με τη γνωμοδότηση. Η Επιτροπή Ονομασίας και Μετονομασίας Συνοικιών, Οδών και Πλατειών Νομού Αρκαδίας, με την υπ’ αριθμό 3/13.12.2023 Απόφασή της (αρ. πρωτ. 11133/06.02.2024), γνωμοδοτεί ομόφωνα για την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας του Αρκαδικού Χωριού της Κοινότητας Αγίου Ανδρέα σε «Πλατεία Απόδημων Αρκάδων».

Κατόπιν των ανωτέρω, η Υπηρεσία μας εισηγείται για την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας του Αρκαδικού Χωριού της Κοινότητας Αγίου Ανδρέα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε «ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ», προς τιμής όλων των απόδημων Αρκάδων και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Κόλλιας Δημήτριος: Με την 12/2022 απόφαση το Συμβούλιο της Κοινότητας Αγίου Ανδρέα, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Ναυτικού Συλλόγου αρκαδικού Χωριού «Ρεποντίνα» ζητεί την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας του Αρκαδικού χωριού σε πλατεία «Αποδήμων Αρκάδων» προς τιμή όλων των αποδήμων Αρκάδων.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio