Webp.net-gifmaker

Μέσω Περιφέρειας (;) η λύση για τη διάβρωση των ακτών

20272935_10213445113632975_1589250546_o

Φαίνεται πως οι πολλές αναφορές του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών είχαν αποτέλεσμα. Μετά την τελευταία μας ανάρτηση για την παρέμβαση του δ/σ κ. Κατσή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (δες ΕΔΩ), σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν στη Γλυφάδα στο Παράλιο Αστρος τόσο άνθρωποι της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης. Ο κ. Τατούλης διαπίστωσε το πρόβλημα από το οποίο δεν κινδυνεύει μόνο η παραλία, αλλά και ο κεντρικός δρόμος που αποτελεί και την είσοδο στο Παράλιο Αστρος.
Το ελπιδοφόρο είναι πως, όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχει η δυνατότητα να κατατεθεί στην Περιφέρεια μελέτη για τη διάβρωση των ακτών, κάτι που αφορά όχι μόνο το Παράλιο Αστρος αλλά και την παραλία του Αγίου Ανδρέα και το Ξηροπήγαδο.

papalos2 unnamed

10 Responses to Μέσω Περιφέρειας (;) η λύση για τη διάβρωση των ακτών

 1. Ο/Η Αποστολοπουλος Σωτήρης λέει:

  Χαιρετίζουμε την προσπάθεια Όλοι εμείς που αγαπάμε τον τόπο μας και ερχόμαστε πάντα ! Για λίγη ξεκούραση στο Αστρακι !!!!! Ευχαριστίες στον Πέτρο Τατουλη για το ενδιαφέρον Αποστολοπουλος Σωτήριος (Πετρονωτης ). Ιατρος ακτινολόγος Πάτρα

 2. Ο/Η Δημήτριος Πετρής λέει:

  Σας παρακαλώ να αναδημοσιεύσετε το σχόλιό μου που είχα γράψει προ ημερών στην ιστοσελίδα σας σχετικά με την διάβρωση των ακτών της παραλίας Αγίου Ανδρέα.

 3. Ο/Η Grigorios Mellos λέει:

  Καταπληκτικη η δουλεια και η δραστηριοποιηση του δημου σε αυτα τα θεματα. Αλλα και το beach party φοβερο..

 4. Ο/Η Δημήτριος Πετρής λέει:

  Με αφορμή παλαιότερου ρεπορτάζ για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην περιοχή μας αλλά και του πρόσφατου ενδιαφέροντος της περιφέρειας για την επίλυση του προβλήματος και συγκεκριμένα για τον μύλο στην παραλία του Αγίου Ανδρέα εκφράζω και πάλι την άποψή μου ως εξής:
  Αναμφισβήτητα ο Μύλος αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο έργο πολιτιστικής κληρονομιάς για τον τόπο μας, είναι σήμα κατατεθέν για την παραλία του Αγίου Ανδρέα και για τους κατοίκους των Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα, Κορακοβουνίου και Πραστού. Όλοι είμαστε αυτόπτες μάρτυρες της τεράστιας διάβρωσης που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην θέση αυτής της παραλίας μας. Αποτέλεσμα ο πέτρινος μύλος από την στεριά που ήταν να βρίσκεται τώρα μέσα στην θάλασσα και γκρεμισμένος ο μισός και πλέον. Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε αδρανήσει στο φαινόμενο αυτό και μοιρολατρούμε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Βέβαια το θέμα πέραν του μύλου είναι και βελτίωση της παραλίας του Αγίου Ανδρέα και συγχρόνως και η προστασία των παραλιακών ιδιοκτησιών.
  Η άποψη μου είναι η εξής :
  Πρέπει να περισωθεί τάχιστα έστω και το εναπομείναν τμήμα του πέτρινου μύλου.
  Πως;
  Η επιστήμη της υδρολογίας λέει ότι όλα τα φαινόμενα διάβρωσης των ποταμών και των θαλασσών αντιμετωπίζονται με Προβόλους.
  Τι είναι οι πρόβολοι ;
  Είναι κάθετοι προς την ακτή βραχίονες που εισχωρούν στην θάλασσα και κατασκευάζονται ή με ογκόλιθους ή με ειδικό μπετό ή και με τα δύο μαζί.
  Τι κάνουν οι πρόβολοι ;
  Σταματούν άμεσα την διάβρωση της ακτής στην θέση αυτή.
  Αναγκάζουν την θάλασσα να εναποθέσει χαλικάκια και άμμο στην παραλία και να υποχωρήσει προς τα μέσα με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας αξιοζήλευτης παραλίας για τους χρήστες της πολίτες λουόμενους και μη.
  Η παραλία του Αγίου Ανδρέα χρειάζεται τρεις (3) προβόλους (μύλος, Σιούτου και χερονήσι). Η θέση τους και η κατασκευή τους είναι θέμα σύνταξης σχετικής μελέτης.
  Στην περιοχή μας έχει εφαρμοστή η μέθοδος με άριστα αποτελέσματα στην παραλία του Τολού και στην παραλία του Τυρού.
  ΤΙ ΚΆΝΟΥΜΕ ΆΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΎΛΟ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΉ ΤΟΥ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ;
  Με άμεση συνεννόηση των εμπλεκομένων αρχών ως έργο εκτάκτου ανάγκης ρίχνουμε μεγάλους ογκόλιθους γύρο από τον μύλο και γεμίζουμε τα κενά τους με ειδικό μπετό ώστε να γίνουν ένα σώμα. Προς την πλευρά της ακτής προχωρούμε του ογκόλιθους μέχρι να εισχωρήσουν στην στεριά, εφόσον πρώτα ανοίξουμε μία τάφρο για να πέσουν μέσα οι ογκόλιθοι και το ειδικό μπετό. Ο μύλος θα μείνει εκεί αιώνια και μετά μιλάμε για την ανακατασκευή του ώστε να γίνει όπως ήταν πρώτα. Πιστεύω ότι αξίζει για την περιοχή μας. Χρειάζεται λίγο θέληση, γνώση και θάρρος από όλους μας.
  Είμαι στην διάθεση του Δήμου μας για την λύση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών.
  Δημήτριος Πετρής
  Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  κάτοικος Αγίου Ανδρέα
  τέως Αντιδήμαρχος Δ. Β. Κυνουρίας

 5. Ο/Η Μανθος λέει:

  Απ΄την όμορφη φωτογραφία της εισόδοδου του Αστρους το μόνο που φαίνεται είναι η παρέμβαση του ανθρώπου μες΄την θάλασσα.Καμία διάβρωση δεν υπάρχει. Απλώς η φύση θα πάρει πίσω ότι της ανήκει.Ο τρόπος για αποτρπή περιγράφεται πολύ όμορφα απο τον κ. Πετρή.

  • Ο/Η mmitseas λέει:

   Καλά, ότι υπάερχει διάβρωη είναι γεγονός. Η δίπλα η παραλία έχει μικρύνει πολύ σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Οσο για το φωτογραφία μπήκε όχι γιατί είναι… ωραία, αλλά για να τονιστεί ο κίνδυνος που υπάρχει να πέσει ο δρόμος, η είσοδος δηλαδή στο Παρ. Αστρος. Τώρα το τι πρέπει να γίνει, για να σωθεί πρώτα ο δρόμος και μετά η παραλία, ας το αποφασίσουν οι ειδικοί.

 6. Ο/Η τηλέμαχος λέει:

  Υπάρχει όντως μεγάλη διά-βρωση των ακτών! Μήπως όμως η διά-βρωση των ανθρώπων είναι μεγαλύτερη από αυτή των ακτών? Μήπως τελικά όλα γίνονται δια την βρώση (τάισμα-φαγοπότι)κάποιων? Και γιατί αναφερόμαστε στον Πύργο/Φυλάκιο που εβρίσκεται στην Παραλία του Αγ. Ανδρέος ώς «μύλος»??? Μήπως γιατί «ο καλός ο μύλος, όλα τα αλέθει» και δηλαδή παράγει τροφή/βρώση και συνεπώς διάβρωση???

 7. Ο/Η Μανθος λέει:

  Φίλε Μιχάλη η όμορφη φωτο δείχνει έναν δρόμο φτιαγμένο μεσ΄την θάλασσα.

  • Ο/Η mmitseas λέει:

   Κάποτε είχε και παραλία. Η θάλλασα «έφαγε» την παραλία και τώρα «τρώει» το δρόμο από κάτω. Αν λοιπόν δεν γίνουν παρεμβάσεις δεν θα έχουμε δρόμο. Το τι πρέπει να γίνει και πάντα φιλικό με το περιβάλλον ας το βρουν οι υπεύθυνοι. Τόσο απλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *