Category Archives: Αποψεις-Σχόλια

«Πόσα χαράτσια ακόμη…!!!»

Στιγμιότυπο 2017-06-29, 11.56.12 π.μ.

Του Νικόλαυ Γ. Γιαννακόπουλου
Ενώ οι αντοχές των πολιτών καθημερινά φθίνουν, ενώ οι όποιες διαδικασίες ανάκαμψης παραμένουν ανύπαρκτες, ενώ φαίνεται να κινούμαστε σε ένα φάσμα γελωτοποιών της πολιτικής ζωής της πατρίδας μας, έρχεται μέσω της «Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού» (Δ.Ε.Η.) να προστεθεί υπό την διαδικασία ΕΚΤΑΚΤΟΥ λογαριασμού ένα νέο χαράτσι, ως ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ…  

«Η περίπτωση της λακκούβας»

images

Του Νίκου Λαγού
Η κακή συντήρηση των δρόμων δημιουργεί προβλήματα από  μικρά έως μεγάλα σε μέσα και ανθρώπους .Οι λακκούβες που ξεφυτρώνουν είναι αποτέλεσμα της κακής συντήρησης των δρόμων ,και των έντονων καιρικών φαινομένων .Όλα βέβαια έχουν να κάνουν και με την ποιότητα κατασκευής.

Το Άστρος την δεκαετία του ’60 – πως άνοιξαν οι δρόμοι, τα ονόματα των δρόμων, τα πολιτικά της εποχής και άλλες ιστορίες

Εδώ  έκτισε την  ιδέα του Μουσείου Άστρους  o  «αρχαίος Έλληνας»  Κούλης Χασαπογιάννης ,

Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Διαβάσαμε  τελευταία  για  τις  πινακίδες  των  δρόμων  και  τα ονόματα  που  είνα ι πολύ  σημαντικ ό έργο, κάλλιο  αργά  παρά  ποτέ. Θυμηθήκαμε  πως  ήτανε  το  Άστρος  την  δεκαετία  του  εξήντα  που όλα  άλλαξαν  δραστικά και  τόσα  βιαστικά, σαν  να  έγιναν  όλα το  εξήντα.

«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΝΕΙΡΟ»

Του «Ροβινσώνα»
Ότι φτιάχτηκε τα τελευταία εξήντα χρόνια , εργαστήρια , βιοτεχνίες , βιομηχανίες ,  εξαγωγές , δυναμική , ήρθε να το κατεδαφίσει μια τάξη ανθρώπων, ιδεολόγοι, επιστήμονες , πολιτικοί  και μη, και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Συντρίμμια και καπνοί .

Η αναθέρμανση  της  Ελληνικής  οικονομίας έχει φτάσει να είναι άπιαστο όνειρο , εξωπραγματικό γεγονός , απίθανο πράγμα . Μόνο κάποιος με τρομερή πίστη και φαντασίωση μπορεί να ελπίζει στη ανάκαμψη. Αν γίνει, θα είναι κάτι σαν Πύρρειος  νίκη , θα έχει σκελετοποιηθεί ο ασθενής.

«Απόλυτη προτεραιότητα το αεροδρόμιο Τρίπολης»

Στιγμιότυπο 2017-06-16, 1.01.08 μ.μ.

Του Ν. Γιαννακόπουλου
Ομιλούμε για αναγκαιότητα Ανάπτυξης του τόπου, περί αναγκαιότητας άμεσων και επιταχυνόμενων Επενδύσεων, πλέον ύστερα και από το χθεσινό Eurogroup εμφανίζεται από την κυβέρνηση ότι το χρέος θα είναι άμεσα συνυφασμένο με τους δείκτες Ανάπτυξης.

«Οι νουθεσίες του γέρου και η βερβενιώτικη ιστορία με τον γάιδαρο»

19184188_1385509014871785_2107578324_n

Του Βασίλη Κούβαλη
Πως ιστορίες της καθημερινότητάς μας, μας «πάνε» πίσω στην Παράδοση και στα χωριάτικα βιώματα μας…
Σήμερα λοιπόν, προσπάθησα «ως ηλικιωμένος και με εμπειρίες ζωής» άνθρωπος, να νουθετήσω 18άρη, γιό φίλου μου και να του δώσω συμβουλές για πρακτικές ζωής, κλπ συναφή.

«‘Ελλη, να χίλια έλη!!!»

unnamed-1

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ   

Παράλιο Άστρος, Ιούνιος 2017
Να έρχεσαι στον τόπο που αγαπάς σαν δεύτερη πατρίδα σου, να προσπαθείς να αποτοξινωθείς από την ‘’επαγγελματική  διαστροφή’’ που λέγεται δημοσιογραφία, αλλά τα κακώς κείμενα να μη σ’ αφήνουν ν’ αγιάσεις…   Πείτε το λοιπόν κι εσείς ‘’επαγγελματική διαστροφή’’, αν έτσι σας βολεύει, αλλά δώστε μου και κάποιες απαντήσεις  όσο κι αν  αυτό  σας… ξεβολεύει!

«Το ποδήλατό μου, ήταν πάντοτε δικό μου»

18765830_1370137263075627_3435108085334094553_n

Του Βασίλη Κούβαλη

Νάτο το GOEBEL…όνομα κι αυτό.Τι περιμένεις από Γερμανούς. Βρήκα τη φωτό στο διαδίκτυο και τσίμπησα…

«Η… σκουληκαντέρα και ο Μανώλης ο γάτος» – Κάποτε στο Παλιόχανο

18765830_1370137263075627_3435108085334094553_n

Του Βασίλη Κούβαλη
Η θρυλική παραλία του Παληόχανου. Εδώ κάναμε τα πρώτα μας παιδικά μπάνια. Τώρα για μαγιό δεν το συζητάμε. «Εν Αδαμιαία περιβολή». Εδώ ο παππούλης μου ο Γερο-Μούτας, με τρομοκράτησε για τη «σκουληκαντέρα μου», που εκρέμετο μικρή, αθώα, νηπιακή και ως εκ τούτου ανέραστη…

Ο  ΜΟΥΣΤΟΣ (ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ) ΕΙΝΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ;

Του Θόδωρου Βαρίκου    

Αφορμή, για αυτές τις γραμμές που θα ακολουθήσουν, στάθηκε η πρόσφατη τυχαία επίσκεψή μου, στα λασπόλουτρα της Σαγιάδας(κοντά στην Ηγουμενίτσα και 3 χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι).

Συνειρμικά το μυαλό μου, έτρεξε στη λίμνη του μουστού και στα άγνωστα στους πολλούς λασπόνερα—λασπόλουτρα, που βρίσκονται απέναντι από τη μικρή λίμνη, προς την πλευρά του Άστρους.

“Προς  μνημόνιο χρέους μετά  το 2018  με  πολυετή  εποπτεία”, “όχι για ένα, πέντε αλλά για 40 χρόνια”

unnamed

 

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Τα  ακόλουθα  επαναλαμβάνουμε  σε  κάθε ευκαιρία  από το 2009 . Δείτε παρακάτω τα πρόσφατα  νέα  που  δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

«Ήρθε η ώρα οι πολιτικοί μας με «διαβούλευση και σύνεση “ να θυμηθούν χωρίς «υπερβολές » το Ελληνικό “μέτρο” και την ορθή “μεσότητα».»

unnamed

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Με  τα  τελευταία  νέα  ας θυμήσουμε τις θέσεις μας, ποτέ δεν είναι αργά. Επιμένουμε, για  να  δούμε  κάποτε  στον ήλιο μοίρα , πρέπει  όλοι  μας  «να ωριμάσουμε  βιαιότερα »  και γρηγορότερα  , και  πρέπει  χωρίς  υπολογισμούς  να  λέμε  για  όλα  τα θέματα τα πράγματα

«»Πρωταγόρας o πατέρας της δημοκρατίας , τα όπλα της δημοκρατίας σήμερα και η περιορισμένη θητεία για επτά χρόνια»

Στιγμιότυπο 2017-05-18, 8.19.00 π.μ.

Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Ο μεγάλος  εκπρόσωπος  του  Ελληνικού  διαφωτισμού  Πρωταγόρας , είναι  σχετικά  άγνωστος  και μάλλον παρεξηγημένος   για τη προσφορά του  και  τις θέσεις του για την δημοκρατία , γιατι  τα κατεστημενα  όλων  των εποχών  έγραψαν  την ιστορία  με τα δικά τους γράμματα . Ο Πρωταγόρας  είναι  ο  μεγάλος  θεωρητικός  και  o πατέρας  της δημοκρατίας
.

Αποχαιρετιστήριο στην Μαρία Κορδονούρη

Αποχαιρετήσαμε σήμερα 17.5.17 τη συμμαθήτρια στο Λύκειο Άστρους το 1977 τη Μαρία Κορδονούρη. Οικογένεια Συγγενείς Φίλοι και Συμμαθητές όλοι είπαν ένα στερνό αντίο. Στο πηγαδάκι των συμμαθητών ζωντάνεψαν μνήμες μιας άλλης δεκαετίας. Τότε που η συμμαθήτρια Μαρία με τη μπλέ ποδιά και τα μαύρα σγουρά μαλλιά κέντριζε το ενδιαφέρον όλων . Τότε που η Μαρία με τη χαρά της νιότης μας κράτησε μέχρι το πρωί στην πλατεία του χωριού της –με τον μακαρίτη

«Να μη κυριαρχήσει η αδιαφορία και η σιωπή»

Tου Παν. Βέμμου
Η πλειοψηφία του λαού βρίσκεται σε διαρκή φτώχεια. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ξεπουλιούνται. Η διέξοδος των νέων για εργασία είναι ο ξενιτεμός. Η όποια ανάπτυξη, αν υπάρξει, θα εξυπηρετεί ξένα και ντόπια μεγάλα συμφέροντα, αφού αυτοί αποφασίζουν και ελέγχουν τη χρηματοδότηση. Τα σύννεφα της αποσταθεροποίησης και των «θερμών» επεισοδίων στην περιοχή πυκνώνουν επικίνδυνα. Κοντολογίς το μέλλον του τόπου γίνεται σκοτεινό και αβέβαιο.

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

unnamed

 

Του Π. Καρβελά
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, μέσα σε σαράντα χρόνια δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος, συναλλάχθηκαν με τη διαπλοκή, λεηλάτησαν τη χώρα και στο τέλος την οδήγησαν στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Έκαναν καθεστώς το τρίπτυχο, πολιτική, τράπεζες και ΜΜΕ. Κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό, υποθήκευσαν το μέλλον, οδηγώντας τα παιδιά μας

«Οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

 

Του Ν. Πατσαρίνου
Βρισκόμαστε στον ανηφορικό δρόμο, με το «κλείσιμο» της 2
ης αξιολόγησης, για έξοδο από τα μνημόνια και την λιτότητα και την λήψη αποφάσεων για το καυτό θέμα της διευθέτησης του χρέους που θα μπορέσει να βάλει τη χώρα στις αγορές. Αυτή η πορεία πρέπει να «δέσει» με την ανάκαμψη της κοινωνίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση, δηλαδή με την ανάπτυξη της χώρας. Σ’ αυτή την προσπάθεια να «πατήσουμε στα πόδια μας» δεν μπορεί, από την ίδια τη «φύση» της, να λείπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Oι κοτζαμπάσηδες και οι συνεργάτες : Ο λαός μα έλεγε συνοπτικά»τι Μπραΐμης, τι Ζαΐμης!»

Ο προεστός , Ιωάννης Λογοθέτης, πρόκριτος της Λιβαδειάς. Πίνακας του Λουί Ντυπρέ.Τα σχόλια είναι περιττ
Του Γιάννη Κουρόγιωργα
O Ευριπίδης  μας έλεγε «Όλβιος όστις της Ιστορίης έσχε Μάθησιν» (είναι ευτυχής όποιος γνωρίζει ιστορία). Εμείς καταλαβαίνουμε  “Λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό. Γι’ αυτό εμείς οφείλουμε να θυμόμαστε”.

Το καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας στο κόσμο και η υγειονομική περίθαλψη του Καναδά.

Ο Τόμμυ Ντάγκλας (Tommy Douglas) , Καναδός πολιτικός,   είναι παγκόσμια γνωστός  ως πατέρας του δημοσίου συστήματος Υγείας του Καναδά.

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Κατά τις επαρχιακές εκλογές του Σασκάτσιουαν ,κεντρικής επαρχίας του Καναδά, to 1944, νικητής αναδείχθηκε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της «Ομοσπονδίας της Συνεταιριστικής Κοινοπολιτείας» (Cooperative Commonwealth Federation ή CCF )  με ηγέτη τον Τόμμυ Ντάγκλας Ήταν η πρώτη νίκη αριστερού κόμματος στην Βόρειο Αμερική.

«Αγαπάτε την Ελλάδα ; Απόδειξη!»

Στιγμιότυπο 2017-04-27, 8.15.30 π.μ.

Του Θεόδωρου  Σταυριανόπουλου, MSc Ηθ. Φιλοσοφίας – Μαθηματικού

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι κυβερνήθηκε δημοκρατικά. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να δημιουργηθούν οι υποδομές που απαιτούσε ο τόπος για επανίδρυση του κράτους καθώς επίσης για να δημιουργηθεί η βιομηχανική συγκρότηση του τόπου. Δυστυχώς κανένα βήμα βιομηχανικής προόδου της χώρας δεν υπήρξε. Εισάγουμε ακόμα και οδοντογλυφίδες όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Τρίπολη και πολιτισμός – Αν όχι τώρα πότε;

antonia-giannouli

Άρθρο της Αντωνίας Γιαννούλη

 

 

Σίγουρα στην Ελλάδα της κρίσης το ισχυρό χαρτί, η βαριά βιομηχανία της, θα μπορούσε να  είναι ο πολιτισμός, η ιστορία της, τα μνημεία, οι φυσικές ομορφιές και το κλίμα της.

Η βαθιά κρίση των τελευταίων χρόνων δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι κρίση λειτουργίας των θεσμών. Είναι κρίση ηθική. Είναι κρίση αντιλήψεων και τρόπου σκέψης, ίσως και ταυτότητας της σύγχρονης κοινωνίας.

“Πώς θα αρχίσουμε για να φτιάξουμε το κράτος: Ο διάλογος των κουφών και των στραβών, η διαφάνεια και τα γραπτά μένουν “

unnamed-1
Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Στα κοινωνικά κράτη υπάρχει  θεσμοθετημένη διαφάνεια που όλα γίνονται δημόσια , φανερά  και γραπτά. Οι Ρωμαίοι έλεγαν τα γραπτά μένουν και τα λόγια πετούν.

«Από το καθημερινό δελτίο ειδήσεων  μιας Αφρικανικής χώρας με…..λευκούς κατοίκους !»

Του Ν. Σκαντζού

Η είδηση : » Ένοπλη ληστεία με πολύωρη ομηρία, εξελίχθηκε την Πέμπτη 20/4, στην Τράπεζα Πειραιώς επί της οδού Χ»Κυριάκου, στον Πειραιά»

Λεπτομέρειες : Οι ένοπλοι ληστές μπήκαν στην Τράπεζα στις 2 μ.μ. και βγήκαν μετά από…….τρεις ώρες !!!

«Εορτασμός φλασμπακ αλλά και σορτ μέμορι»

dsc_0097

Του Γρηγόρη Παπαντώνη
«Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια εσύ φοράς τ αρχαία σου στολίδια……. μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι εσύ κοιτάς τ αρχαία σου τα κάλλη…»
Επετειακή η σημερινή (χθεσινή) ημέρα με πολλούς συμβολισμούς . Εθνοσωτήριος «Επανάστασις» αλλά και εορτασμός για τη Β´ Εθνοσυνέλευση στο χωριό μου

«ΑΝ ΕΜΕΙΣ … ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ»

Του «Ροβινσώνα»
Αν δεν εντοπισθούν οι παθογένειες του κράτους και της δημόσιας διοίκησης που μας οδήγησαν και φτάσαμε στην καταστροφή και την εξαθλίωση, δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε , απλώς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την κομματοκρατία , τον κρατισμό και το δεκανίκι της κάθε αρρωστημένης διοίκησης , το συνδικαλισμό . Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και όχι στον κρατισμό , γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η δημιουργία και ο ανταγωνισμός , χωρίς να