Category Archives: Αποψεις-Σχόλια

Το καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας στο κόσμο και η υγειονομική περίθαλψη του Καναδά.

Ο Τόμμυ Ντάγκλας (Tommy Douglas) , Καναδός πολιτικός,   είναι παγκόσμια γνωστός  ως πατέρας του δημοσίου συστήματος Υγείας του Καναδά.

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Κατά τις επαρχιακές εκλογές του Σασκάτσιουαν ,κεντρικής επαρχίας του Καναδά, to 1944, νικητής αναδείχθηκε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της «Ομοσπονδίας της Συνεταιριστικής Κοινοπολιτείας» (Cooperative Commonwealth Federation ή CCF )  με ηγέτη τον Τόμμυ Ντάγκλας Ήταν η πρώτη νίκη αριστερού κόμματος στην Βόρειο Αμερική.

«Αγαπάτε την Ελλάδα ; Απόδειξη!»

Στιγμιότυπο 2017-04-27, 8.15.30 π.μ.

Του Θεόδωρου  Σταυριανόπουλου, MSc Ηθ. Φιλοσοφίας – Μαθηματικού

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι κυβερνήθηκε δημοκρατικά. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να δημιουργηθούν οι υποδομές που απαιτούσε ο τόπος για επανίδρυση του κράτους καθώς επίσης για να δημιουργηθεί η βιομηχανική συγκρότηση του τόπου. Δυστυχώς κανένα βήμα βιομηχανικής προόδου της χώρας δεν υπήρξε. Εισάγουμε ακόμα και οδοντογλυφίδες όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Τρίπολη και πολιτισμός – Αν όχι τώρα πότε;

antonia-giannouli

Άρθρο της Αντωνίας Γιαννούλη

 

 

Σίγουρα στην Ελλάδα της κρίσης το ισχυρό χαρτί, η βαριά βιομηχανία της, θα μπορούσε να  είναι ο πολιτισμός, η ιστορία της, τα μνημεία, οι φυσικές ομορφιές και το κλίμα της.

Η βαθιά κρίση των τελευταίων χρόνων δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι κρίση λειτουργίας των θεσμών. Είναι κρίση ηθική. Είναι κρίση αντιλήψεων και τρόπου σκέψης, ίσως και ταυτότητας της σύγχρονης κοινωνίας.

“Πώς θα αρχίσουμε για να φτιάξουμε το κράτος: Ο διάλογος των κουφών και των στραβών, η διαφάνεια και τα γραπτά μένουν “

unnamed-1
Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Στα κοινωνικά κράτη υπάρχει  θεσμοθετημένη διαφάνεια που όλα γίνονται δημόσια , φανερά  και γραπτά. Οι Ρωμαίοι έλεγαν τα γραπτά μένουν και τα λόγια πετούν.

«Από το καθημερινό δελτίο ειδήσεων  μιας Αφρικανικής χώρας με…..λευκούς κατοίκους !»

Του Ν. Σκαντζού

Η είδηση : » Ένοπλη ληστεία με πολύωρη ομηρία, εξελίχθηκε την Πέμπτη 20/4, στην Τράπεζα Πειραιώς επί της οδού Χ»Κυριάκου, στον Πειραιά»

Λεπτομέρειες : Οι ένοπλοι ληστές μπήκαν στην Τράπεζα στις 2 μ.μ. και βγήκαν μετά από…….τρεις ώρες !!!

«Εορτασμός φλασμπακ αλλά και σορτ μέμορι»

dsc_0097

Του Γρηγόρη Παπαντώνη
«Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια εσύ φοράς τ αρχαία σου στολίδια……. μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι εσύ κοιτάς τ αρχαία σου τα κάλλη…»
Επετειακή η σημερινή (χθεσινή) ημέρα με πολλούς συμβολισμούς . Εθνοσωτήριος «Επανάστασις» αλλά και εορτασμός για τη Β´ Εθνοσυνέλευση στο χωριό μου

«ΑΝ ΕΜΕΙΣ … ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ»

Του «Ροβινσώνα»
Αν δεν εντοπισθούν οι παθογένειες του κράτους και της δημόσιας διοίκησης που μας οδήγησαν και φτάσαμε στην καταστροφή και την εξαθλίωση, δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε , απλώς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την κομματοκρατία , τον κρατισμό και το δεκανίκι της κάθε αρρωστημένης διοίκησης , το συνδικαλισμό . Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και όχι στον κρατισμό , γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η δημιουργία και ο ανταγωνισμός , χωρίς να

Πώς να πιστέψουν οι άπιστοι τι θάματα μπορεί να γεννήσει η Πίστη;

evitatouli
«Ξεχνούν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου, τρομάζεις…

Μεγάλη εβδομάδα του 1947 (Ο αυχένας της Νιάλας)

delfakisn

Του Νίκου Δελφάκη

Πάνε 70 ακριβώς χρόνια από τη συνταρακτική ιστορία που εκτυλίχτηκε στις 12-13 Απριλίου 1947, μεσούντος του τραγικού  εμφυλίου πολέμου.  ΄Ηταν και τότε, όπως τώρα, Μεγάλη Εβδομάδα.

«Πίσω, στην δεκαετία του….. 50 !!»

 

Του Ν. Σκαντζού

Στο σχολείο που πήγαινε ο 70χρονος παππούς τη δεκαετία το 1950, πηγαίνει και 10χρονος εγγονός του σήμερα.

Στο σχολείο που το 1950 έδιναν συσσίτιο στον παππού, στο ίδιο σχολείο σήμερα έν έτει 2017 και μετά από 70 σχεδόν χρόνια, μοιράζουν συσσίτιο στον ….εγγονό του !

«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια: η προοδευτική απάντηση για την Ελλάδα της παραγωγής

o-ufupourgos-anaptuksis-odusseas-konstantinopoulos

Άρθρο του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το liberal.gr

Απάντηση Σκαντζού: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί – Λαϊκή ρήση για τον Πέτρο Τατούλη»

skantzos

Του Μανώλη Σκαντζού

Σε όλη την διάρκεια του πολιτικού μου βίου ο λόγος μου είχε πάντα ονοματεπώνυμο και έφερε την υπογραφή μου.

Ο Τατούλης προφανώς δεν έχει υπογραφή, ούτε λόγο. Κρύβεται πίσω από «Δελτία Τύπου», πίσω από «Κύκλους» και πίσω από διορισμένους αντιπεριφερειάρχες.

Αυτή είναι μία από τις βασικές μας πολιτικές διαφορές.

ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ Κρέμασμα από τη γλώσσα οι μεν και τα αυτιά οι δε

Του Θόδωρου Βαρίκου
Όσοι τολμούν να πιπιλίζουν, ότι δεν έχουμε κατευθείαν καταγωγή απ’ τους αρχαίους Έλληνες(εγώ π.χ είμαι «εγγονός» απ’ ευθείας του Ηρόδοτου και Θουκιδίδη) φθάνει να κοιτάξουν πρώτα –πρώτα τα ελαττώματα, τις συνήθειες και νοοτροπίες εκείνων(αρχαίων) και τις αντίστοιχες τις τωρινές δικές μας.
Στο παρακάτω σημείωμά μας, θα ασχοληθούμε με το ένα απ’ τα σοβαρότερα και αισχρότερο ελάττωμα, αυτό της συκοφαντίας , ενώ με το άλλο που είναι—κατά την ταπεινή μας γνώμη παράγωγο —συνέπεια, τη θρυλική, αιώνια, διχόνιά μας, ίσως ασχοληθούμε σε μελλοντικό σημείωμά μας.

«ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΠΩΛΗΘΗ»

1972343_1378481532431260_7726183_n

Του Ι. Γιοβά

Η «δημοτική παρέα» πού διοικεί τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας ,εχει  επιδωθεί  7 χρόνια τώρα,στην  εκποίησή του σε ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα.

1)Παραχώρηση σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμάτων, με κόστος 320.000ε τον χρόνο.

Οι Ψησταριές του Πάσχα στην Τρίπολη

delfakisn

Του Ν. Δελφάκη

{«όποιος δεν ψήσει αρνί το Πάσχα και πάει ταξίδι, έχει μεγάλη φτώχεια»}.

Τρίπολη 8/04/2017

Αυτό που θα προσπαθήσω να περιγράψω παρακάτω φαίνεται χαρακτηριστικά,  επακριβώς και με πολύ λιγότερα λόγια, σε γεγονός που μου είχε διηγηθεί ο συγχωρεμένος πια συνάδελφός μου Γιώργος Διαμαντόπουλος:

Αρης Σαβούρδος: «Χρειάζεται να δείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα πρωταθλήματα υποδομών»

16729496_346052105795314_1859633460802876183_n

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Πολλά γίνανε τη τελευταία εβδομάδα και πολλά περισσότερα ειπώθηκαν και σίγουρα πολλοί , ανώνυμα βέβαια, θα σχολιάσουν τα γεγονότα .Αναφέρομαι για την ομάδα των παίδων του Πανθυρεατικού στο παιχνίδι με το Λεωνίδιο όπου τελικά δεν θα παίξουμε μπαράζ αν και  ισοβαθμίσαμε  μεταξύ μας.

“Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι.”

unnamed-1

Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Διαλέξαμε  από τον ηλεκτρονικό τύπο παρακάτω μερικές περιπτώσεις σπατάλης δημοσίου χρήματος που γίνονται ακόμα και σήμερα.Στο ποινικό δίκαιο οι συνένοχοι….. τιμωρούνται με την ίδια ποινή με τους ένοχους .Όταν ξέρουμε ότι κάτι είναι στραβό  και το δεχόμαστε ,δεν κάνουμε τίποτα,  είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

ΣΚΑΝΤΖΟΣ: ΣΥΡΙΖΑ + ΤΑΤΟΥΛΗΣ + ΝΙΚΑΣ = 4ο  ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

skantzos

Του Μανώλη Σκαντζού

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από δύο χρόνια παλινωδιών, ιδεοληψιών και διαβουλεύσεων με την ανάδοχο εταιρεία, καταλήγει σήμερα -και μάλιστα δια στόματος Τατούλη και Νίκα- να προτείνει το αρχικό σχέδιο των 120 Ευρώ.

Αναστάσιος (Τάσος) Μουκάκης (1919 – 2017)

Tου Παν. Βέμμου
Ο Μπάρμπα – Τάσος αποτελεί μια μορφή της σύγχρονης ιστορίας της Τρίπολης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο δήμο Μπεσίκτας και στην ενορία του Αγιάννη. Ήταν κρητικής καταγωγής. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή η οικογένειά του με πλοίο έφθασε στο Ναύπλιο και με απόφαση της προσφυγικής επιτροπής όρισαν ως τόπο διαμονής  τους την Τρίπολη. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός και εδώ έγινε οικοδόμος και καραγωγέας στα κάρα του Λεβιδιώτη.

Ειρήνη υμίν !!! Προέχει το συμφέρον του τόπου και των  πολιτών.

Στιγμιότυπο 2017-04-01, 9.07.05 π.μ.

Του Ν. Γιαννακόπουλου
Εδώ και 30 χρόνια κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει με σοβαρότητα και τόλμη το μεγάλο πρόβλημα που κάποια στιγμή θα διογκωνόταν της διαχείρισης των απορριμμάτων.(Θυμίζω ότι πλέον κάθε καθυστέρηση και αδράνεια στοιχίζει κάποια εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

«Με το κιάλι θα βλέπουμε τις αγορές»

Του «Ροβινσώνα»
Η έλλειψη σταθερότητας , εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο, προς τους θεσμούς και η έλλειψη τόλμης του πολιτικού συστήματος στο να ειπωθεί η αλήθεια προς το λαό για την πραγματική κατάσταση , είναι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η πατρίδα θα είναι εγκλωβισμένη στο μνημόνιο . Το καράβι βουλιάζει και ο καθένας σφυρίζει και ονειρεύεται , τρέφοντας ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι θα έχουμε ανάκαμψη κατά το 18 ή 19 .

STELLA – ESTELLA

estella

Του Βαγγέλη Κούκλη
Την περίοδο της Φραγκοκρατίας
το «Νησί» του Παραλίου Άστρους ονομάζεται Stella. Η πρώτη αναφορά του ονόματος Est(r)ella  (Άστρο) γίνεται  στην  Αραγωνική εκδοχή του Χρονικού του Μορέως.  

 ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ – Λενιδιώτικο αερόστατο στο……Κοκάνι* !

Του Ν. Σκαντζού
Τη μικρή αυτή ιστορία, μας την έχει διηγηθεί παλιός Πραστιώτης (Κοκανιώτης ), τσοπάνης της περιοχής, που εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι πια κοντά μας.

Ήταν Άνοιξη γύρω στα 1960.

Ένα βράδυ αργά, ενώ κοιμόταν στο καλύβι, άκουσε τροκάνια από γίδια, που είχαν μπεί μέσα στα χωράφια του και έτρωγαν αδηφάγα τα σπαρτά που μόλις είχαν βγάλει τα τρυφερά τους πράσινα στάχυα.

Δήλωση  παραίτησης και αποχώρησης του Γιάννη Μίλη από το ΔΣ και γενικότερα από την ΕΑΣ Κυνουρίας

Τακτικού μέλους του Δ.Σ στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κυνουρίας

Τον Μάρτιο του 2015 εκλέχτηκα μέλος στο Δ.Σ. Κατά τη συγκρότηση σε σώμα έγινα ταμίας. Ανεξάρτητα από τη θέση που πήρα, είχα τη διάθεση της  προσφοράς και της δημιουργίας στην εκπλήρωση των στόχων του Συνεταιρισμού. Σύντομα διαπίστωσα ότι δεν ήμουν αρεστός στο άβατο του κατεστημένου που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια. Οι προσπάθειές μου να γίνει ένας οικονομικός απολογισμός κάθε μήνα (σύμφωνα με το καταστατικό) απέβησαν άκαρπες. Ο ισολογισμός είχε να κλείσει από το 2013 με διάφορες υπεκφυγές, με συνέπεια να μην μπορώ να κάνω προτάσεις για δραστηριότητες και εξυγίανση του συνεταιρισμού. Η εντύπωση που έχω είναι ότι τους ενδιαφέρει η ρουσφετολογία για τις έκτακτες προσλήψεις στο  τρίμηνο της επιδότησης  ΟΣΔΕ.

«ΜΟΝΙΜΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ»

Του «Ροβινσώνα’
Εξελίσσεται σε αγιάτρευτη γάγγραινα το Ελληνικό χρέος με τις συνεχείς απαιτήσεις για λιτότητα και αποπληρωμή. Δεν κατάλαβε ως φαίνεται από την αρχή η Ευρωζώνη το μέγεθος του προβλήματος ή γιατί είχε ανακριβή στοιχεία ή γιατί δεν την ενδιέφερε , σκεπτόμενη πως με κάποιες κινήσεις θα έλυνε το πρόβλημα. Έχει χαθεί ο λογαριασμός. Εδώ ταιριάζουν οι λαϊκές ρήσεις …………. τα αυγά και τα καλάθια, όπως επίσης, αλλού ο παπάς κι αλλού τα ράσα . Κάτι τέτοιο