Category Archives: Αποψεις-Σχόλια

«Ἐπί τό ὀρθόν. Ονοματοδοσία και όχι Ονοματοθεσία. Η αποδεικτική διαδικασία»

unnamed-5-2-e1489746520745

 

Του Ηλία Σακαλή
Το μεν εκ του «ὂνομαδίδωμι», το δε εκ του «ὂνοματίθημι». Όταν ο Ιερέας βαπτίζει ένα παιδί, του δίνει το όνομα, π.χ. Λάμπρος. Δεν του θέτει το όνομα Λάμπρος. Δε θέτω όνομα. Δίδω όνομα. Ο Λαός μας λέει: Τι όνομα του δώσατε;
Δε λέει τι όνομα του θέσατε.

ΤΟ ΒΛΑΣΕΡΟ (Από τους θησαυρούς μας)

Του Στέλιου Παπαντώνη
Μετά από ένα εντελώς άκαιρο σαραντάρι, στις 13 του περασμένου Μάη, πολύ βλαπτικό για τον καινούργιο, μικροσκοπικό ακόμη, καρπό της ελιάς, ακολούθησε ένας μάλλον ήπιος Ιούνιος κι από κοντά μας ενέσκηψε λάβρος και οργισμένος ο Αλωνάρης. Από την πρώτη μέρα του το θερμόμετρο ανηφόρισε: 38 – 39 – 40 –  41… Μας τσουρούφλισε!

Τι άφησε το Estella Festival

dsc_0530

Εξαίσιες και φέτος και ποιοτικές οι εκδηλώσεις στο Estella Festival, σαν κι αυτές που μας έχει συνηθίσει από την πρώτη χρονιά διοργάνωσής του. Αποκορύφωμα μάλιστα η για πρώτη φορά διοργάνωση συναυλίας  μέσα στο Κάστρο. Κάτι που ευχόμαστε

Castello de la Estella – Κάστρο του Άστρους

dsc_0561

Του Ευάγγελου Ι. Κούκλη, τ. Λυκειάρχη
Ομιλία στο Estella Festival

«Πάντα  το παρελθόν θα διαλέγεται, θετικά ή αρνητικά με το παρόν, αποτελώντας ουσιαστικά ένα αδιάσπαστο Όλον».

Δημήτρης Κωνστάντιος

π. Διευθυντής Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών

Νικόλαος Πλαστήρας: Απερίγραπτη αφοσίωση μιας ολόκληρης ζωής στα ιδανικά και απαράμιλλο ήθος

Στιγμιότυπο 2017-08-09, 7.50.26 π.μ.

Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Διάβασα τα παρακάτω  για  τον  Νικόλαο Πλαστήρα  και  έμεινα  άφωνος
  για  αρκετές μέρες.   

Από πνιγμό σώθηκε ηλικωμένος στη Γλυφάδα

120629865_10213555552553879_420651440_o

Από πνιγμό σώθηκε σήμερα το πρωί ηλικιωμένος στην παραλία της Γλυφάδας στο Παρ. Αστρος. Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από λουόμενο μέσα στη θάλασσα, τη στιγμή που έχανε τις αισθήσεις τους

Τουρισμός: μήπως κτίζουμε στην άμμο παλάτια;

Tου Παναγιώτη Βέμμου

« Ο τουρισμός είναι η μετακίνηση ατόμων ή ομάδων από τον τόπο διαμονής τους σε άλλες περιοχές με σκοπό την επίσκεψη αξιοθέατων και αναψυχή…Ο μαζικός τουρισμός είναι η μεταφορά πολυπληθών ομάδων ( συνήθως των λαϊκών στρωμάτων) σε έναν τόπο καθώς και η οργάνωση της μετακίνησής τους και της διαμονής τους με την παροχή φθηνών υπηρεσιών». (Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας. Γ Μπαμπινιώτης)

Πόσο η φόρα ήταν μεγάλη …  (Ιστορίες και Μνήμες)

poso-hfora-htan-megalh-biblio

 

Παρουσίαση βιβλίου από τον Ν. Δελφάκη
Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ το βιβλίο του Φιλοποίμενα – ΜΑΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ (ΜΠ) με τον τίτλο «πόσο η φόρα ήταν μεγάλη …» (Ιστορίες και Μνήμες). Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό,

Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ο «Αδιάφθορος » και η περιορισμένη θητεία της μιας μέρας

ro

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Ο  Ροβεσπιέρος,  ο «Αδιάφθορος » , τον  καιρό  της  παντοδυναμίας του  έχει  θεσπίσει  και  ακολουθήσει  πειστά  την  περιορισμένη θητεία  της  μιαs  μέρας, γιατί  ήξερε  η  εξουσία  διαφθείρει.  Όσο  και να φαίνεται  υπερβολικό , η  εξουσία  που  είχε  ήταν  μόνο  για  μια μέρα   και  ανανεώτανε  κάθε  μέρα.

ΜΗΠΩΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ;

Του Θόδωρου Βαρίκου
Το ακούσατε και τούτο; : Σαράντα πέντε(λέτε να γίνουν πενήντα 😉 εξορμήσεις, μπλόκα και κατ’ οίκον έρευνες έχει κάνει η αστυνομία, για να συλλάβει τον απατεώνα αρχηγό της «Συνέλευσης Ελλήνων» Αρτέμη Σώρρα, που είναι φυγόποινος με 10 χρόνια κάθειρξη, από τις 18 Μαρτίου. Επειδή αυτή η υπόθεση μου θυμίζει τα… 28 ψηφίσματα του ΟΗΕ για την εκδίωξη του Τουρκικού στρατού από την Κύπρο,

ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΙΚΑ…Αδυσώπητες θύμησες!

20139893_1420589004697119_4019967510174800654_n (1)

Του Βασίλη Κούβαλη

(Με αφορμή το άκουσμα του τραγουδιού,»καπετάνιε-καπετάνιε με την Νίτσα Αντωνάτου από το you tube)

Τέλη δεκαετίας του 60…
Μόλις είχε φύγει Ο Μπραίμης από το χωριό,αφού το χιλιόκαψε.(λέμε τώρα για να επισημάνουμε την αρχαιότητά μας)
Οι ρυθμοί χωριάτικοι.

ΝΙΚ. Δ. ΓΕΩΡΓΑΣ : ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΝΑΙΟΥ ΑΝΔΡΟΣ

‘’ Αλλάζουν οι καιροί περνάν τα χρόνια
του κόσμου το ποτάμι είναι θολό
μα εγώ θα βγω στου ονείρου τα μπαλκόνια
για να σε ιδώ σκυμμένο στον πηλό
καράβια να κεντάς και χελιδόνια ‘’
Ν.  Γκάτσος

Η τυφλή δικαιοσύνη, η στραβή και κουφή δημοσιογραφία.

blind_justice-520x245

Του Νίκου Πολυμενάκου
«Η δικαιοσύνη, η νομική ή φιλοσοφική θεωρία με την οποία εκφράζεται το Δίκαιο, αποτελεί ύψιστο αγαθό που δε στοχεύει στην ευδαιμονία όποιου την ασκεί, αλλά στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Αποτελεί την κρατίστη των αρετών, την πιο

«Πολιτική Οπισθοδρόμηση η επιστροφή στις παθογένειες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων»

nikolakou-600x348

Της Κωνσταντίνας Νικολάκου, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Ο Καλλικράτης υπήρξε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα και αυτό αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση. Ακόμα και οι πιο

 Κύπρος 43 χρόνια μια ανοικτή πληγή !

Του Ν. Σκανζτού
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:
1) Τον Τούρκο Ετσεβίτ λίγα χρόνια μετά την εισβολή να δηλώνει στον ANTENA TV τα εξής καταπληκτικά : » Εμείς οι Τούρκοι πολιτικοί σε συνεργασία με τους ´Ελληνες πολιτικούς, φέραμε την Ειρήνη στην Κύπρο και την Δημοκρατία στην Έλλάδα.

Το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα*..

unnamed (4)

Του Δ. Μπερτζελέτου
Ο Ρολφ Ντομπέλλι στο βιβλίο «Η τέχνη της πρακτικής σκέψης» περιγράφει «το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα». Το «φαινόμενο του Πυγμαλίωνα» (ή Rosenthal-Effect), εμφανίζεται όταν έχουμε υπερβολικές προσδοκίες σε κάτι που μάς έχουν ήδη προτρέψει ότι υπάρχει λόγος να έχουμε πολλές ελπίδες γι’ αυτό.

“Επίκουρος : Η αληθινή όψη του αρχαίου κόσμου”

unnamed

Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Ο  Επίκουρος  είναι  ακόμα  σήμερα  ένας  πολύ  παραξηγημένος  Έλληνας  φιλόσοφος, που   τον  πολέμησε  το  κατεστημένο  όλων  των εποχών, γιατί  η  διδασκαλία  του  και οι  θέσεις του για  τον  άνθρωπο  της εποχής του  ενοχλούσε  μερικούς  και  για  αυτό το λόγο προσπάθησαν να  την  διαστρεβλώσουν  όσο μπορούσαν.

«ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

Του Παν. Βέμμου
Σε λιγότερα από τέσσερα έτη συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη του αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η χρονιά αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κορύφωση μιας προσπάθειας κριτικής θεώρησης και απολογισμού της πορείας του νεοελληνικού κράτους. Η προσέγγιση αυτή οφείλει να εδράζεται στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης, παραμερίζοντας τους μύθους και τις πολιτικές σκοπιμότητες που εν τω μεταξύ κυριάρχησαν.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΒΕΡΒΕΝΑ (πάλαι ποτέ!)

19578651_1400855980003755_341635765_o

Του Βασίλη Κούβαλη
Με αφορμή το επικείμενο κούρεμά μου(ακόμη υπάρχει κόμη!) Το κουρείο του απίθανου Φώντα,στεγαζόταν σε καμαράκι του Μιχάλη του Τσίμπανη στην πλατεία «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ» στα «ηρωικά»(λέμε τώρα!!!) Βέρβενα.

«Πόσα χαράτσια ακόμη…!!!»

Στιγμιότυπο 2017-06-29, 11.56.12 π.μ.

Του Νικόλαυ Γ. Γιαννακόπουλου
Ενώ οι αντοχές των πολιτών καθημερινά φθίνουν, ενώ οι όποιες διαδικασίες ανάκαμψης παραμένουν ανύπαρκτες, ενώ φαίνεται να κινούμαστε σε ένα φάσμα γελωτοποιών της πολιτικής ζωής της πατρίδας μας, έρχεται μέσω της «Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού» (Δ.Ε.Η.) να προστεθεί υπό την διαδικασία ΕΚΤΑΚΤΟΥ λογαριασμού ένα νέο χαράτσι, ως ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ…  

«Η περίπτωση της λακκούβας»

images

Του Νίκου Λαγού
Η κακή συντήρηση των δρόμων δημιουργεί προβλήματα από  μικρά έως μεγάλα σε μέσα και ανθρώπους .Οι λακκούβες που ξεφυτρώνουν είναι αποτέλεσμα της κακής συντήρησης των δρόμων ,και των έντονων καιρικών φαινομένων .Όλα βέβαια έχουν να κάνουν και με την ποιότητα κατασκευής.

Το Άστρος την δεκαετία του ’60 – πως άνοιξαν οι δρόμοι, τα ονόματα των δρόμων, τα πολιτικά της εποχής και άλλες ιστορίες

Εδώ  έκτισε την  ιδέα του Μουσείου Άστρους  o  «αρχαίος Έλληνας»  Κούλης Χασαπογιάννης ,

Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Διαβάσαμε  τελευταία  για  τις  πινακίδες  των  δρόμων  και  τα ονόματα  που  είνα ι πολύ  σημαντικ ό έργο, κάλλιο  αργά  παρά  ποτέ. Θυμηθήκαμε  πως  ήτανε  το  Άστρος  την  δεκαετία  του  εξήντα  που όλα  άλλαξαν  δραστικά και  τόσα  βιαστικά, σαν  να  έγιναν  όλα το  εξήντα.

«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΝΕΙΡΟ»

Του «Ροβινσώνα»
Ότι φτιάχτηκε τα τελευταία εξήντα χρόνια , εργαστήρια , βιοτεχνίες , βιομηχανίες ,  εξαγωγές , δυναμική , ήρθε να το κατεδαφίσει μια τάξη ανθρώπων, ιδεολόγοι, επιστήμονες , πολιτικοί  και μη, και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Συντρίμμια και καπνοί .

Η αναθέρμανση  της  Ελληνικής  οικονομίας έχει φτάσει να είναι άπιαστο όνειρο , εξωπραγματικό γεγονός , απίθανο πράγμα . Μόνο κάποιος με τρομερή πίστη και φαντασίωση μπορεί να ελπίζει στη ανάκαμψη. Αν γίνει, θα είναι κάτι σαν Πύρρειος  νίκη , θα έχει σκελετοποιηθεί ο ασθενής.

«Απόλυτη προτεραιότητα το αεροδρόμιο Τρίπολης»

Στιγμιότυπο 2017-06-16, 1.01.08 μ.μ.

Του Ν. Γιαννακόπουλου
Ομιλούμε για αναγκαιότητα Ανάπτυξης του τόπου, περί αναγκαιότητας άμεσων και επιταχυνόμενων Επενδύσεων, πλέον ύστερα και από το χθεσινό Eurogroup εμφανίζεται από την κυβέρνηση ότι το χρέος θα είναι άμεσα συνυφασμένο με τους δείκτες Ανάπτυξης.

«Οι νουθεσίες του γέρου και η βερβενιώτικη ιστορία με τον γάιδαρο»

19184188_1385509014871785_2107578324_n

Του Βασίλη Κούβαλη
Πως ιστορίες της καθημερινότητάς μας, μας «πάνε» πίσω στην Παράδοση και στα χωριάτικα βιώματα μας…
Σήμερα λοιπόν, προσπάθησα «ως ηλικιωμένος και με εμπειρίες ζωής» άνθρωπος, να νουθετήσω 18άρη, γιό φίλου μου και να του δώσω συμβουλές για πρακτικές ζωής, κλπ συναφή.